הקמת חברה עסקית מצליחה הינו מהלך המגלם בתוכו סיכונים, בטח כשהוא קורה בחו"ל ועל אחת כמה וכמה במדינה מורכבת כמו ספרד . הליך הקמת חברה מתייחס לא רק לרישום היישות באמצעות עורכי דין וניהול על ידי משרד רואי חשבון, אלא בעיקר לכל הלימוד המקדים והבדיקות המתבצעות לפני הפעולה הטכנית של הרישום בפועל.
חשוב לציין שלכל החלטה שלכם לגבי הקמת חברה: מיקום, הכרת השוק והמתחרים, אסטרטגיית ההפצה ומשתנים נוספים, יכולה להיות השפעה אקוטית על הצלחה או כישלון של הפירמה ומוצריה בעתיד.
להלן אציג בפניכם שבעה טיפים שיוכלו לסייע לכם למזער סיכונים ולהגדיל את הסיכוי להצלחת המהלך:
הבנת המנטליות הספרדית
העצה הראשונה שלי עבורכם בבואכם להקים חברה בספרד, היא קודם כל להבין את המנטליות של הספרדים. ספרד היא מדינה עם מאפיינים מאוד ייחודיים המשפיעים על המגזר העסקי שלה ועל שיקולי הקמת חברה בהיבטים הבאים:
היבט השפה – ספרד מדינה שיצאה משלטון דיקטטורי מלפני 40 שנה אולם המנטליות עדיין קיימת בדור היותר מבוגר. מנטליות זאת מתבטאת בשימור השפה הספרדית כשפה עיקרית ויחידה, דבר שמקשה מאוד על חברות ומשקיעים זרים שאינם שולטים בשפה הספרדית להתנהל ולפעול ברמה העסקית במדינה.
היבט האידיאולוגיה הסוציאליסטית – מדינת ספרד היא הרבה יותר סוציאליסטית מאשר קפיטליסטית, לכן חוקי העובד מעביד שונים מאוד מחוקים הקבועים בישראל, ממליץ מאוד ליזמים לקבל ייעוץ משפטי בתחום זה מכיוון שבספרד לעובד יש כוח רב מול המעביד.
הכרת השוק והמתחרים
טיפ חשוב בסיסי נוסף הוא כמובן הכרת השוק והמתחרים הקיימים לעסק שלכם בשוק המקומי עוד לפני הקמת תכנית עסקית שיווקית. עליכם לבחון את הנקודות הבאות:
- מאפייני קהל המטרה שלכם, הפריסה של הלקוחות הפוטנציאליים בכלל מדינת ספרד
- רמת הביקוש למוצר שלכם באופן כללי ובהשוואה לחלופות הקיימות
- מיהם המתחרים שלכם באופן ישיר, מחיר השוק שלהם ואיך הם נתפסים בשוק
- ניתוח שוק של מוסר התשלומים בענף אליו אתם נכנסים בספרד! – זה קריטי לתזרים מזומנים עתידי.
- בדיקת מגמות פנימיות בתעשייה הספציפית וטרנדים חיצוניים עולמיים בתחום.
לימוד מערכות המיסוי
מערכת המיסוי בספרד היא מורכבת גם בהיבט ריבוי המיסים וגם בהיבט חלוקת המדינה למחוזות מבחינת שינויי תעריפי המס מכל הסוגים: מס הכנסה, ארנונה, מס הון, מס רווחי הון ומס ירושה בספרד, מס הביטוח הלאומי הספרדי.
להלן סוגי המיסים הבסיסיים לעסקים ונדל"ן:
מס ערך מוסף – נכון להיום עומד על 21% למעט מזונות חיוניים, תרופות, ספרים ועיתונים שמע"מ עליהם הוא 4% .
מס חברות – 25% באופן כללי. חברות שרק הוקמו ישלמו 15% לשנתיים הראשונות.
ארנונה עסקית – סכום הארנונה העסקית שווה לערך השכירות כפול שיעור מס שנקבע על ידי הרשויות במחוזות הדיפרנציאליים. זה חל על תושבי חוץ ותושבים.
יישום אסטרטגיית הפצה ולוגיסטיקה
במידה והעסק כולל מוצרים הדורשים הפצה ברחבי ספרד ובגלל שהמדינה גדולה ומחולקת למחוזות, רצוי לנהל את שינוע המוצרים ללקוחות בצורה חכמה כלהלן:
- הבנה מעמיקה של הצרכים הלוגיסטיים של המוצר תוך הבנת חשיבות מהירות השינוע ללקוחות
- לימוד האפשרויות הלוגיסטיות בספרד באוויר בים וביבשה והכרת כלי ההובלה מבחינת עלויות, מהירות ביצוע ונותני שירות מקומיים.
- בניית תכנית לוגיסטית חכמה ויעילה לפעילות שוטפת
- התנעת המהלך של ההפצה, פיקוח ובקרה לביצוע תיקונים והתאמות לצורך אופטימיזציה של ההפצה.
רצוי לבצע את התהליך בליווי חברת ייעוץ ופיתוח מקצועית השולטת היטב בפעילות הלוגיסטיקה וההפצה בספרד.
מיקום החברה בספרד
מיקום המיזם או החברה הוא קריטי להצלחה העסקית ולכן רצוי לבצעה החלטה לאחר בחינה של ההיבטים הבאים:
היבט סוג המוצר – למוצרים שונים יש יתרונות הקמת חברה במחוזות השונים בספרד כנגזרת של קהל המטרה, הספקים, עלות מוצר ו/או תשתיות ייצור, עלות כוח אדם. בגדול, יש יתרון משמעותי במיקום החברה במדריד מעצם היותה עיר מרכזית בעלת מעטפת שירותים נגישה וזמינה.
היבט מנהלתי פוליטי – ספרד מחולקת למחוזות מנהלתיים המשולבים לא פעם עם מצבים פוליטיים מורכבים כדוגמת תהליך עצמאותה של קטלוניה וההשלכות שלו. בבואכם למקם את החברה או המפעל עליכם לנתח את התהליכים הפוליטיים על מנת למקסם יציבות ולמנוע הפתעות של תרחישים פוליטיים העלולים להסב נזקים ולתקוע מקלות בגלגלי העסק..
היבט בירוקרטי – ריבוי המחוזות בספרד מייצר התנהלות בירוקרטית דיפרנציאלית השונה ממדינה למדינה. על מנת לייעל את פעילות הפירמה המוקמת, רצוי למקם אותה במחוז הכי פחות בירוקרטי (כמובן בהתאמה לסוג הפתרון/שירות/מוצר המשווק). בדרך כלל , יותר קל יהיה לפעול מערים מרכזיות כדוגמת מדריד או ברצלונה.
היבט לוגיסטי – שינוע מוצרים במדינה גדולה כמו ספרד מחייב חשיבה על מיקום החברה. השיקול המרכזי הוא צרכי הפירמה כנגזרת מהמוצר. אם מדובר לדוגמא בייצור על ידי מפעל מקומי, הדגש יהיה על אפקטיביות שינוע המוצרים ביבשה. אם מדובר על יבוא מוצרים (לדוגמא מסין), אז זה כמובן יש לקחת בחשבון קרבה לנמל מרכזי בעיר כמו ברצלונה וכדומה..
תכנון ותוכנית עסקית
המערכת הבנקאית הספרדית בנויה יותר לפרטיים ופחות לעסקים. השגת מימון הינה משימה לא פשוטה ויש לפנות לבנקים המתאימים ולהציג בפניהם אסמכתאות מרובות בכדי להשיג מימון ומוצרים שדרושים עבור פעילות החברה.
תכנית עסקית בסיסית צריכה להכיל את הסעיפים הבאים:
- תקציר מנהלים – תקציר של התוכנית העסקי
- המוצר/השירות/הפתרון – תיאור כללי של רעיון המיזם
- המודל העסקי – איך עובד הביזנס, מודל ההכנסות ומקורות הרווח
- סביבת השוק – תיאור השוק, קהל היעד, סביבת עבודה, מגמות, מתחרים
- אסטרטגיה שיווקית – תוכנית שיווקית אסטרטגית הכוללת ניתוח SWOT, יעדי שיווק, תחזית מכירות, ערוצי שיווק, הפצה ולוגיסטיקה, מדיניות תמחיר
- תחזית פיננסית – תחזית רווח והפסד, תזרים מזומנים, דו"ח מקורות ושימושים, ניתוח נקודת איזון, ניתוח רגישויות
- צוות הניהול – תיאור המייסדים וצוות הניהול כולל חלוקת תפקידים
- גורמי מפתח להצלחה – תיאור הפקטורים הקריטיים שיובילו להצלחת המיזם
מומלץ לבצע את התכנית העסקית בסיוע חברת פיתוח וייעוץ עסקי כדוגמת CON-ACTION.
שליטה מושלמת בתהליך הקמת חברה
לאחר בניית התוכנית העסקית המשימה כעת היא רשימת החברה ובנייתה כחברה חוקית במדינת ספרד. להלן תהליך ההקמה בשלבים שרצוי מאוד שתשלטו בו:
שלב ראשון – בחירת מבנה החברה – עצמאי, בע"מ, קואופרטיב וכו'.
שלב שני – בחירת שם לחברה, יש לבצע בדיקה מול רשם החברות, אני ממליץ לשלוח בין 5 ל 7 שמות אם וכאשר תפוס השם המועדף.
שלב שלישי – פתיחת חשבון בנק ייחודית עבור הפעילות העסקית – שם תפקיד מינימום 3000 יורו כהון עצמי של החברה. צריך לבקש תעודת דפוזיט מהבנק בכדי להוכיח את ההפקדה. בתעודה חייבים להופיע בעלי המניות בחברה.
שלב רביעי – הגעה לנוטריון על מנת לרשום את החברה (ESCRITURA) ולפגישה עלינו להביא
- כל בעלי המניות של החברה חייבים להיות נוכחים מול הנוטריון על מנת לחתום על הקמת החברה.
- אישור שהשם של החברה התקבל ברשם החברות וכי אין עוד חברה עם השם הזה. המסמך נקרא CNN. אפשר לעשות זאת באופן פיזי, דואר או באתר.
- מספר פיסקאלי NIF במס הכנסה מקבלים מספר ח.פ. תחילה מקבלים מספר זמני על מנת להגיש את מסמך ה 036 או 037 . ואחר כך ברגע שהחברה רשומה אז מקבלים מספר קבוע.
- ESTATUTOS SOCIALES- מסמך שמאגד את כל נתוני החברה, פרטי הבעלים, הון החברה, דרכי קבלת ההחלטות בחברה, חלוקת המניות. המסמך נעשה בידי עורך דין.
שלב חמישי – רישום סופי של החברה ברשם החברות המחוזי, במחוז שבו היא הוקמה.
שלב שישי – רישום החברה במס הכנסה (על מנת לשלם מיסי חברות IAE)
שלב שביעי – להפוך לחוקי ורישמי את ספרי החברה כגון – ספרי סטוק, ספרים של מאזן השנתי, ורישומים יומיים).
שלב שמיני – אופציונאלי אבל מאוד חשוב– רישום של סימן רשום או במשרד לפטנטים.
המלצה – להזמין חתימה דיגיטלית מכל הרשויות על מנת לבצע את הפעולות און ליין.
ולסיכום:
הצלחת מהלך עסקי של הקמת חברה בספרד דורש מכם התייחסות רצינית מראש להבנת המנטליות הספרדית, הכרת השוק והמתחרים, לימוד מערכות המיסוי, יישום אסטרטגיית הפצה ולוגיסטיקה, מיקום החברה, תכנון עסקי ושליטה מושלמת בתהליך הקמת חברה.
אם אתם באמת מעוניינים להצליח ולהימנע מטעויות וכשלים, רצוי להסתייע בחברת מומחים לייעוץ, פיתוח וליווי עסקי בספרד כדוגמת CON-ACTION .
השאר תגובה